Chronische hyperventilatie kan voorkomen worden door middel van specifieke ademhalingsoefeningen. De ademhalingsoefeningen hebben als doel het krijgen van een juist ademhalingspatroon. Door iemand met chronische hyperventilatie bewust te maken van zijn of haar ademhaling, kan chronische hyperventilatie sneller worden herkend en ook worden voorkomen.

Ademhalingsoefeningen chronische hyperventilatie

Een veel geadviseerde ademhalingsoefening is het vertragen van de ademhaling door te tellen. Bij hyperventilatie wordt er te snel geademd, wat voor veel klachten kan zorgen. Een simpele manier om de ademhaling te vertragen is te tellen tijdens het in- en uitademen. Adem gedurende ongeveer zeven seconden in en gedurende ongeveer elf á twaalf seconden uit. Doe dit een aantal keer. De ademhaling zal ook na het uitvoeren van de oefening wat rustiger blijven en hyperventilatie dus voorkomen.

Chronische hyperventilatie oefening 1:

Door op de rug te gaan liggen en de handen op de buik te leggen kan nog beter worden aangevoeld hoe er rustig geademd kan worden. Het is erg belangrijk om bij de ademhalingsoefeningen u zo goed mogelijk bewust te worden van de eigen ademhaling. Door het eigen ademhalingspatroon goed te leren kennen, herkent u ook snel wanneer de ademhaling te snel gaat.

Chronische hyperventilatie oefening 2:

Een andere ademhalingsoefening is vergelijkbaar met de vorige, maar richt zich meer op het bewustzijn van de ademhalingsbeweging zelf. Ga rechtop zitten en zorg voor een goede rugsteun. Adem vervolgens zo diep mogelijk uit en trek de onderbuik hierbij in. Hou dit kort vast en adem dan juist diep in. De onderbuik wordt hierbij weer naar buiten geduwd. Door deze chronische hyperventilatie oefening regelmatig te doen is precies te voelen hoe de buik meewerkt bij de ademhaling en hoe er rustig geademd moet worden. Wanneer gedurende de dag af en toe goed wordt gelet op de ademhalingsbeweging, kan chronische hyperventilatie voorkomen worden.

Yoga voor beginners

Naast de beschreven oefeningen die puur gericht zijn op de ademhaling is ook yoga een goede manier om tot rust te komen. Yoga is namelijk niet alleen een goede fysieke inspanning, maar ook erg gericht op innerlijke rust. Ben je nog niet zo bekend met yoga dan is dit geen probleem want er zijn voldoende yoga oefeningen voor beginners.